Waarom moet een ventilatiesysteem onderhouden worden?

Systeem C of D, een ventilatiesysteem in een appartement of een woning. Voor een optimale werking is een periodiek onderhoud van elke ventilatie unit essentieel. Zo voorkom je dat de luchtkwaliteit vermindert en blijft het comfortniveau van het binnenklimaat op peil.

 

Het onderhoud van een natuurlijk ventilatiesysteem is een stuk eenvoudiger dan een onderhoud van ventilatiesysteem C, en vooral, systeem D (balansventilatie). Dat spreekt voor zich. Waar in het eerste geval het onderhoud zich beperkt tot het reinigen van de ventilatieroosters, is het onderhoud van ventilatie type D (en C) een stuk complexer. Je zit dan ook met tal van mechanische onderdelen die de nodige aandacht vragen.

 

De algemene regel bij mechanische ventilatie is dat de centrale ventilatie na installatie best minimaal om de 2 jaar gecontroleerd wordt. Dat gebeurt bij voorkeur door een erkend onderhoudsmonteur, binnen de huisvestingsmaatschappij zit dit alles omvat in een raamcontract met een erkende onderhoudsfirma.

Ook de luchtkanalen nakijken en reinigen hoort ten slotte bij een ‘groot onderhoud’ van het ventilatiesysteem.

 

Je kan als bewoner ook zelf al een duit in het zakje doen door de ventielen of ventilatieroosters 2x per jaar te stofzuigen.

 

Indien er geen onderhoud gebeurt aan het toestel kunnen er volgende defecten optreden:
- geluidsoverlast van het toestel ten gevolge van vervuiling
- rotorbladen die afgebroken worden
- defect toestel
- …

Het contract dat momenteel loopt met de onderhoudsfirma zal 2 jaar duren en nadien geëvolueerd worden.